Katharinaklooster en Mozesberg

UNESCO Werelderfgoed sinds 2002
Katharinaklooster & Mozesberg

Katharinaklooster

Katharinaklooster & Mozesberg

Op deze ruim 2200 meter hoge berg ontving de profeet Mozes volgens de overlevering de tien geboden. Aan de voet van deze tot de verbeelding sprekende plaats bevindt zich nog altijd het Katharinaklooster.

Gebouwd als een onneembare vesting ligt het Katharinaklooster in het hart van de Sinai. Door de eeuwen heen voor plundering en vernieling beschermd door Turkse sultans, Egyptische koningen, Napoleon en zelfs door de profeet Mohamed. In het jaar 324 liet Keizerin Helena een kapel bouwen op de plaats waar de Brandende Braamstruik zou hebben gestaan. 209 jaar later liet Keizer Justianus I het klooster bouwen ter bescherming van de monniken die deze kapel als bedevaartsoord beschouwden.

verder lezen

De Basiliek van het klooster kom je binnen door een 1450 jaar oude deur die Justianus I heeft laten plaatsen. In de Basiliek zijn iconen te vinden van onschatbare waarde.

Een andere goed bewaarde schat is de collectie unieke handschriften uit de oertijd van het Christendom. Naast het Vaticaan bezit het klooster de waardevolste verzameling geschriften van de wereld. Daaronder ook de Codex Siniaticus, een handgeschreven Bijbel uit de vierde eeuw.

Jaarlijks bezoeken duizenden mensen het klooster. De Basiliek, het Knekelhuis en natuurlijk de Braamstruik kunnen bezichtigd worden. De bibliotheek is niet toegankelijk voor het publiek. De prachtige Ikonengalerij kun je bezichtigen voor omgerekend 10 Euro p.p.

KATHARINAKLOOSTER • QUICK-INFO
­28°33'21"N, 33°58' 33"O
­1540 m boven de zeespiegel
­9-12 uur dagelijks geopend, behalve vrijdag, zon- en orthodoxe feestdagen

Openingstijden

Dagelijks van 9:00 - 12:00 uur, behalve vrijdag, zondag en (Grieks Orthodoxe) feestdagen. Een deel van het klooster, de basiliek, het knekelhuis en de tuinen zijn opengesteld voor het publiek. De bibliotheek is niet vrij toegankelijk. Zeer de moeite waard is de Ikonengalerij, de toegang hiervoor is niet gratis.

 

Entreekosten

De entree voor het Katharinaklooster is gratis. Een bezoek aan het kleine museum met de Ikonengalerij kost omgerekend ca. 10 Euro. Bij aankomst in Saint Catherine Protected Area betaal je 60 LE (ca. 3 €) per persoon.

 

Klimaat & Kleding

Het klooster ligt op een hoogte van 1570 m en de Mozesberg is 2280 m hoog. Daarom is warme kleding (zelfs tijdens de zomermaanden) belangrijk. Voor de klim naar de top van de Mozesberg zijn goede wandelschoenen noodzakelijk. Let erop dat je gepaste kleding draagt in het klooster, schouders en knieën bedekt. Wie te "bloot" is aangekleed wordt door de monniken vriendelijk verzocht een omslagdoek van het klooster te dragen.

Ligging Katharinaklooster

Het Katharinaklooster, evenals het plaatsje Saint Catherines en de Mozesberg liggen in het centrum van Zuid-Sinaï. Vanuit Dahab is het met de auto anderhalf uur rijden naar het klooster.

Copyright 2005 - 2021 | SEA MORE TRAVEL
Onze website gebruikt cookies. Bij het verder lezen/browsen op onze website accepteer je de cookies. Privacy verklaring
Oké