Language
SEA MORE TRAVEL - duiken in Dahab Home Over Ons Testimonials Blog
Language
SEA MORE TRAVEL - duiken in Dahab Home Over Ons Testimonials Blog

Dahab - informatie, reistips en locatie

Dahab op de Sinai, gelegen tussen dadelpalmen en het heldere water van de Golf van Aqaba, wordt door velen als de leukste badplaats van Egypte beschouwd.

Foto's van Dahab, Rode Zee aan de oostkust van Zuid-Sinai

Dahab Masbat Bay

Vakantie aan de Rode Zee en een uitgebreid aanbod aan activiteiten. Dahab is de ultieme plaats voor duiken, snorkelen, surfen, wandelen, kameelrijden, freediven, yoga, paardrijden, woestijnsafari's of gewoon relaxen! 

Het kleine Bedoeïenendorp aan de Oostkust van de Sinai heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld van een geheimtip voor hippies en rugzaktoeristen tot een geliefd vakantieoord voor duikers, surfers, yogi's en wandelaars. De onmiskenbare invloed van de Bedoeïenengemeenschap is een van de redenen waarom Dahab, ondanks de toenemende bekendheid, altijd nog een zeer ontspannen en aangename atmosfeer heeft weten te behouden. 

Het oriëntaalse vakantieoord biedt reizigers een interessante mix van multiculturele restaurants, café's, bazaars, internetcafé's, boutique hotels, camps en luxe appartementen. Relaxen onder dadelpalmen met fantastisch uitzicht over zee onder het genot van een vers uitgeperst vruchtensapje of een koud biertje.

De lage prijzen en de ruime keus aan culinaire lekkernijen maken Dahab niet alleen voor duikers interessant. In de vele restaurants eet u lekkere vis-, vlees- of vegetarische gerechten voor minder dan 10 euro per persoon.

Waar ligt Dahab

Dahab ligt op ca. 800 km afstand van Cairo, aan de oostkust van Zuid-Sinaï / Egypte
Positie: 28°29'35"N, 34°30' 7"O

Vluchttijden

De luchthaven van Sharm el Sheikh (SSH) in het zuiden van de Sinaï wordt vanaf Amsterdam Schiphol in ca. 5 uur bereikt (3.650 km).

Reistijd

De afstand van luchthaven Sharm el Sheikh naar Dahab is 95 km, de reistijd per auto of minibus is ca. één uur.

Temperatuur

Dahab - Zuid-Sinaï - Egypte
(Temperatuur MIN/MAX)
dec - mrt: 11°C / 28°C
april & nov: 15°C / 35°C
mei / sep / okt: 23° / 38°C
juni / juli / aug: 26° / > 40°C

Dahab Weerstation

Watertemperatuur

Dahab / Golf van Aqaba
jan - mrt:  min 20°C / max 23°C
april - mei: min 23°C / max 24°C

juni - juli: min 24°C / max 25°C
aug - sep: min 25°C / max 27°C
oktober: min 24°C / max 26°C
nov - dec: min 22°C / max 24°
C

Munt & Koers

De officiële munteenheid in Dahab is de Egyptische Pond (LE), in Arabisch "Guinee". De wisselkoers verandert sterk en ligt sinds begin 2015 rond 8 LE/EUR.

Actuele Wisselkoers

Eten & drinken in Dahab

Tota Dahab

Dahab heeft veel goede en voordelige restaurants. Lokale specialiteiten of visgerechten zijn al voor rond 5,00 euro te bestellen. De meeste restaurants liggen direct aan zee zodat men tijdens het eten kan genieten van de ontspannen atmosfeer en het uitzicht over de Golf van Aqaba.

De Egyptische keuken is culinair door de buurlanden of voormalige overheersers beïnvloed. Zodoende worden ook  Libanese, Turkse en Libische gerechten aangeboden. Maar er zijn ook de typisch Egyptische gerechten zoals Foul, een bonengerecht dat als ontbijt gegeten wordt of Molocheija, een spinazie-achtige soep uit de Nijldelta waarvan wordt beweerd dat het recept al tijdens de Faraonische tijd bekend was. Er staan natuurlijk ook Europese gerechten op de menukaart, vegetarisch of met rund, kip of lam. Varkensvlees is natuurlijk niet verkrijgbaar. Door de ligging direct aan zee spreekt het vanzelf dat er veel visgerechten verkrijgbaar zijn. Waarbij het goed is te bedenken dat wie wil genieten van fraaie vissen tijdens het snorkelen en duiken ze beter niet op kan eten. Dit geldt vooral voor rifvissen zoals baars en snapper. Vissen die in open zee worden gevangen belasten het rif minder.

Drinken wordt vooral in het centrum op bijna iedere straathoek aangeboden, versgepest vruchtensap, thee of koffie. Natuurlijk hoort daarbij een waterpijp (Shisha) met tabak in alle mogelijke smaken zoals appel, aardbei, kersen, honing en zelfs met cola-smaak.

Wie liever een biertje drinkt vindt in Dahab de lokale soorten "Stella" en "Sakkara". IJskoud zijn deze sinds bijna 100 jaar in Caïro gebrouwde pilssoorten goed te drinken. Sinds enige tijd is er ook Weissbier verkrijgbaar onder de namen "Luxor" en "Sakkara Weizen". De restaurantprijs voor een halve liter Stella of Sakkara is ca. 25 LE, iets meer dan 1,20 €.

Voor wijnliefhebbers zijn er verschillende soorten wijn verkrijgbaar. De meeste soorten uit Egypte zoals "Omar Khayyam" maar ook enige Zuid-Afrikaanse soorten zoals “Cape Bay”. Alcohol is niet goedkoop, de overheid verhoogt ook regelmatig de belasting op alcohol. De prijs van een fles wijn ligt tussen de 95 LE en 160 LE. Er zijn diverse drankwinkels waar bier wijn en sterke drank te koop is. Kijk bij het kopen van sterke drank uit voor namaak.

Dahab Bedoeïenen

El Muzeina Bedoeïenen

De Bedoeïenen in Zuid-SinaÏ hebben gastvrijheid hoog in het vaandel staan. De grootste Bedoeïenenstam, de Muzeina, waar de meeste Bedoeienen in Dahab deel van uitmaken, verheugen zich over iedere gast die hun land bezoekt.

Veel Bedoeïenen zijn voor hun inkomen afhankelijk van het toerisme. Om die reden leveren zij, samen met de lokale overheden, grote inspanningen om Dahab en de overige vakantieoorden in Zuid-Sinai (Sharm el Sheikh, Nuweiba) zo veilig mogelijk te houden.

De situatie in Dahab, Sharm el Sheikh en Nuweiba is sinds de Revolutie in 2011 en ook tijdens de onlusten in de grote steden in 2013, totaal rustig en ontspannen. Het dagelijks leven gaat zijn gewone gang. Wij wonen inmiddels meer dan tien jaar in Dahab en voelen ons, samen met een paar honderd andere buitenlanders, veilig en op ons gemak.

© 2004 - 2018 | SEA MORE TRAVEL